پزشکی در ایران به قیمت از دست دادن جان

پزشکی در ایران به قیمت از دست دادن جان

قتل فجیع پزشک متخصص قلب و استاد دانشگاه علوم پزشکی یاسوج دکتر مسعود داوودی توسط همراه بیماری که سه سال قبل بیمار ایشان بوده اند بار دیگر جامعه پزشکی را عزادار کرد .در این مقاله به طور دقیق به بررسی علت این قتل هولناک و عوامل پشت پرده ای که در این اتفاق تاسف بار دخیل بوده اند، خواهیم پرداخت.

شب دوشنبه ۲۱ ابان ساعت ۲۳ قتل پزشک متخصص قلب دکتر مسعود داوودی توسط برادر یکی از بیمارانشان( که سه سال قبل به دلیل سکته قلبی شدید به بیمارستان مراجعه کرده است و در نهایت بعد از تلاش تیم درمان بیمار فوت می کند) در مقابل منزل شخصی ایشان به فجیح ترین وضع ممکن اتفاق افتاد . قاتل انگیزه خود را از این قتل ، مقصر دانستن پزشک در فوت برادرش اعلام می کند و می گوید اگر پزشک بر بالین بیمارش با تاخیر حضور نمی یافت فوت برادرشان رخ نمی داد .قاتل بعد از فوت برادرش شکایت خود را از مرحوم دکتر داوودی از طریق سازمان نظام پزشکی پیگیری می کند . سازمان نظام پزشکی پس از رسیدگی قضایی ، پزشک و کادر درمان را از هر گونه قصور در درمان بیمار( برادر قاتل) تبرئه می کند و قاتل تصمیم به قتل پزشک می گیرد .

سوالی که پیش می اید این هست ، آیا باز هم می شود گفت قاتل در غم از دست دادن برادرش بعد از سه سال کنترل اعصاب خود را ناگهان از دست داده است و پزشک را به قتل رسانده است !

عوامل پشت پرده ای که در بروز این قتل دخیل هستند

حجم سنگین کاری که پزشکان را مجبور به آن کرده اند

سالانه هزاران پزشک ایران را ترک کنند و چندین هزار پزشک به شغل های غیرپزشکی روی آورده اند . کمبود پزشک در ایران پزشکان را مجبور کرده است تعداد شیفت بیشتر و سنگین تری را متقبل شوند و گاها در برخی از شهرستان ها همزمان پزشک مسولیت شیفت در چند بیمارستان را به صورت انکال میپذیرد ، بنابراین حضور پزشک می تواند با تاخیر اتفاق میافتد. و از طرفی مدیریت بیمارستان ها می بایستی حقوق متناسب تر برای پزشک در نظر بگیرند که پزشکان مجبور نباشند در چندین بیمارستان کار کنند

سرریز شدن مردم به سمت بیمارستان دولتی به خاطروضعیت معیشتی بد مردم

وضعیت معیشتی بد مردم موجب شده است که نتوانند از پس هزینه های بیمارستان های خصوصی بر بیایند و جمعیت بسیار زیادی از مردم به سمت بیمارستان های دولتی حجوم آورده اند ، در نتیجه پزشکان در هر شیفت مجبورند چندین برابر بیش تر از قبل بیمار ببینند.

وظایف زیادی که به یک پزشک در یک شیفت داده می‌شود

مراکز درمانی به دلیل نداشتن بودجه لازم توانایی استخدام تعداد پزشک بیشتر متناسب با حجم بیماران را ندارند و یک پزشک متخصص همزمان وظیفه معاینه بیمار در اورژانس و عمل بیمار دیگر در اتاق عمل و کارهای تشخیصی بیماری دیگر چون اکو را به عهده دارد . حال قضاوت با شما آیا یک پزشک همزمان می تواند در اتاق عمل باشد و در اورژانس هم حضور داشته باشد . بسیار کوته فکری است که فکر کنیم اگر پزشکی بر سر بالین بیمار نیست در تختخواب در اتاق رست به سر می برد !

فضای روانی ایران به شدت ملتهب است

خشونت علیه کادر درمان تازگی نداره و‌ روز به روز بیشتر می شود . در شهر یاسوج پاییز سال گذشته نیز شاهد خشونت مردم علیه کادر درمان بودیم تا انجا که برخی از اعضای کادر درمان در بیمارستان بستری شدند و آسیب جدی دیدند . در ایران خلعی وجود دارد بین توقع مردم از گرفتن خدمات و کمبود امکانات و دلزدگی های شغلی کادر درمان .

کادر درمان به خودی خود وضعیتش وخیم است و ما در سال‌ های اخیر شاهد خودکشی بی سابقه رزیدنت ها بودیم . فضای روانی ایران به شدت ملتهب است و زندگی روزانه در ایران دچار تنش و التهاب زیاد می باشد .
امنیت برای کادر درمان در ایران نه از نظر مالی و نه از نظر جانی وجود ندارد و اگر سازمان نظام پزشکی هر چه زودتر برای این موضوع فکری نکند شاهد اتفاقات ناگوار بیشتری برای پزشکان عزیزمان می شویم .

نگذاشتن زمان کافی برای توجیه همراهان بیمار

یکی از نکات مهمی که می تواند مانع چنین خشونت هایی علیه پزشک شود همدردی با همراهان بیمار و زمان کافی برای توجیه همراهان بیمار می باشد .
همراهان بیمار به دلیل نداشتن علم پزشکی نمی توانند درک درستی از سکته قلبی شدید داشته باشند بنابراین مدیریت بیمارستان میبایست زمان کافی را برای توجیه بیمار بگذارد و وضعیت بیمار را نظر پزشکی برای همراهان بیمار دقیق توضیح دهند تا متوجه شوند فوت بیمارشان در صورت حضور پزشک بر بالین بیمار باز هم اتفاق میافتاد و ربطی به حضور پزشک ندارد .

عدم رسیدگی درست به بیماران در زمان تعویض شیفت

بسیاری از خطاهای پزشکی در زمان تعویض شیفت رخ می‌ دهد . در این مورد نظارت دقیق بر کادر درمان در زمان تعویض شیفت از اهمیت بالایی برخوردار است و می توان تعداد نیروهای کادر درمان را بیشتر کرد تا در زمان تعویض شیفت افرادی باشند به بیماران رسیدگی کنند .

آیا خشونت ها علیه کادر درمان بیشتر شده است؟

معاون وزیر بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا می توان بازه زمانی را مشخص کرد که میزان این خشونت ها از آن زمان بیشتر شده است، گفت: خشونت علیه کادر درمان همواره وجود داشته و یک مشکل اجتماعی است. تلاش وزارت بهداشت این است که بستر ارائه خدمت را آرام کند تا بیماران احساس رضایت بیشتری داشته باشند.
هرچند آمار دقیقی از خشونت علیه کادر درمانی وجود ندارد، اما بر اساس مشاهدات می توان افزایش این خشونت ها را نسبت به گذشته به خوبی دید و میزان اهمیت پویشی برای غربالگری سلامت روان جامعه را بیشتر از قبل احساس کرد.

امتیاز بده