درامد ۸۵% از پزشکان عمومی در سال ۱۴۰۳ با رانندگان اسنپ برابری میکند .در این مقاله به طور جامع وضعیت درامدی پزشکان عمومی را مورد ارزیابی قرار میدهیم و در آخر به این نتیجه خواهید رسید که آیا هنوز می شود پزشکی را به عنوان حرفه ای جذاب و اینده ساز دید ؟.
تحصیل در رشته پزشکی شاید در نگاه اول جذاب به نظر برسد ، اما بگذارید واقع بین باشیم .مسیر پزشکی بسیار طولانی و پر استرس است و اینده شغلی آن نیز بسیار حساس و با تنش کاری خیلی زیاد همراه است .یک پزشک عمومی بعد از تلاش زیاد برای قبولی در کنکور ۷ سال از بهترین دوران زندگیش را به خواندن کتاب های دشوار و امتحانات سخت در این دوره میگذراند و بار استرس بسیار زیادی را طی این ۷ سال تحمل میکند و سپس دو سال برای آزاد کردن مدرک پزشکی اش باید به طرح برود . جدا از اینکه این دوسال فشار و استرس زیادی که بیماران به او تحمیل می کنند را باید تحمل کند بلکه اکثرا دوری از خانواده ، برخوردهای نادرست مسولین بهداشت و درآمد پایینی که نمی شود اینده روشنی را برای خود تصور کنند ، همه این ها مشکلاتی هستن که اضافه بر همه مشکلات موجود در زندگی شخصی یک فرد غیر پزشک ، بر شانه یک پزشک تازه فارغ التحصیل سنگینی می کند. چنان که این شرایط سخت باعث افزایش افسردگی در بین پزشکان گردیده است تا آنجا که هر چند روز شاهد خودکشی یکی از این عزیزان که سرمایه ملی و با استعداد کشور هستند ، می شویم.
اما با این همه ، فکر می کنید میانگین درآمد پزشک عمومی در ایران در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
درامد پزشک عمومی بسته به اینکه در بخش عمومی یا خصوصی مشغول به کار باشد بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان در ماه متغیر است . درامدی که با آن امروزه نمی شود ملزومات زندگی یک فرد تحصیل کرده در تاپ ترین رشته کنکور در ایران فراهم گردد . این درآمد مربوط به ۸۵ درصد از پزشکان ایران است البته پزشکان عمومی در دوره طرح درآمد بسیار کمتری دارند و درآمد پزشکان در دوره دستیاری به ده میلیون در ماه هم می رسد.
درامدی که میشود با داشتن شغل های که نیاز به هیچ گونه تحصیلاتی ندارند و با دغدغه و استرس بسیار کم تر هستند همچون راننده اسنپ بدست آورد .پیک های موتوری که در اسنپ فعالیت میکنند به طور میانگین بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان در هر ساعت درآمد کسب می کنند و درآمد سالانه رانندگان اسنپ ۶۷۵ میلیون گزارش شده است . حال اکنون جای تعجب دارد که درآمد پزشکان عمومی بعد از ۹ سال سختی مسیر و حساسیت زیاد کار که با جان انسان ها در ارتباط هستند و تنش بسیار زیادی که در محیط کار تحمل می کنند با رانندگان اسنپ برابری می کند .
معاینه بیمار برای هیچ پزشکی درآمد زا نیست !
البته این فقط پزشکان عمومی نیستند که از وضعیتشان ناراضی هستند ، بلکه برخی از پزشکان متخصص نیز معتقدند دخل و خرجشان با هم نمی خواند و اگر چه عمل های سختی انجام می دهند حقوق و مزایای چندانی بابت آن دریافت نمیکنند .درامد پایین در کنار مشکلات زندگی پزشکان ، روح پزشکان را خسته کرده هست و تحمل پذیرش تنش های کاری برایشان سخت و غیر ممکن شده است و نیز منجر به ترک رشته ای که سال ها برای آن زحمت کشیده اند ، شده است.
حسین کرمانپور مدیر کل پیشین روابط عمومی سازمان نظام پزشکی می گوید : معاینه بیمار برای هیچ پزشکی درآمد زا نیست و نهایتا هزینه های مطب تامین می شود و حتی پزشکان متخصص ( صرف نظر از چند تخصص خاص) صرفا با معاینه بیمار نمی توانند درآمد مکفی داشته باشند و باید کارهایی جدا از صرف معاینه انجام دهند.
موج عظیم خروج پزشکان عمومی و متخصصین از حرفه اصلی خود
کم بودن درآمد پزشکان عمومی و متخصصین غیر پوستی باعث شده است به سراغ علمی ترین رشته ای که می تواند برای آن ها درآمدزایی کند بروند، چرا که بازارپزشکی زیبایی همچنان اشباع نشده است و مانند دیگر تخصص ها دچار دخالت ظالمانه تعرفه ای قرار نگرفته است .همچنین شرایط نامناسب مالی پزشکان منجر به سواستفاده مراکز زیبایی غیر قانونی از پزشکان شده است ، تا آنجا که پزشکان برای تامین درآمد مورد نیازشان مجبور شده اند مدرک خود را برا دریافت مبالغی ناچیز در اختیار این مراکز قرار دهند و در مقابل انجام پروسیجر های زیبایی توسط فرد غیر پزشک سکوت کنند و خود را در مواجه با خطرات احتمالی که برای بیمار توسط فرد غیر پزشک پیش می اید قرار دهند .